Daniela

SCUFITA ALBASTRA Speech

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

Concurs "SCUFITA ALBASTRA"

Comanda "SCUFITA ALBASTRA"

 

SPEECH, 15 septembrie 2005

Stimata audienta,

Anul trecut, o prietena mi-a scris cum ca fetita ei, Miruna, de trei anisori, a inceput perioada binecuvantata a lui:  "De ce… nu e si o Scufita Albastra, Verde sau de alta culoare?"…  "De ce… girafa se numeste girafa?"…  Si… nu numai ca m-a pus pe ganduri, dar m-a si ‘provocat’… la cercetat terenul pe care urma sa ma aventurez… pentru a-i scrie o poveste!

Se pare ca "Scufita Rosie" isi trage radacinile din Franta secolului XIV!

O intalnim insa, si intr-o versiune italiana, unde fetita se foloseste de propria iscusinta pentru a-l invinge pe lup.  Mai tarziu este adaugat padurarul -pentru a o salva- limitand astfel, rolul acesteia. 

In 1697, o gasim -din nou, in folclorul francez inclusa in colectia de opt proze scurte semnata de Charles Perrault.  In padure, tanara intalneste lupul care o descoase in privinta destinatiei, si pentru a o intarzia din drum o determina a culege flori pentru bunicuta.  Ajuns la casa acesteia, lupul, schimbandu-si tonul vocii, reuseste s-o pacaleasca pana si pe femeia de varsta a treia (!) care sfarseste, precum -mai apoi Scufita Rosie, in burta animalului…

In 1812, doua versiuni din limba germana au fost rescrise intr-o singura poveste sub semnatura fratilor Grimm.  Scufita Rosie si bunicuta, sunt salvate de un vanator -care se alege cu pielea lupului, iar cele doua protagoniste se razbuna si prind in cursa, la randu-le, un alt lup pe care il omoara!  45 de ani mai tarziu, fratii Grimm rescriu povestea: fetita este acostata de lupul care o pacaleste atat pe ea cat si pe bunicuta, le inghite, si adoarme.  Un taietor de lemne, trecand prin apropiere si auzindu-l sforaind, scoate nevatamate victimele, din burta acestuia!

In secolul XX, pe seama Scufitei Rosii, s-au scris o multime de variante: dezvoltand tema initiala, alterand-o, schimband timpul, locul si actiunea, accentuand tendintele sexuale, sau cele de groaza…

Anul trecut, a venit randul meu de a decide ce fel de Scufita urma sa scriu… asa ca, mi-am continuat munca de cercetare, pentru a intelege in ce mediu familial si social traiesc copiii secolului XXI !

Ei bine, se pare ca in Europa, unul din cinci copii este nascut in afara casatoriei, si o parte din ei traiesc cu un singur parinte.  Unele mamele necasatorite sunt adolescente.  Aproape unul din patru e nascut in saracie, dar… toti copiii sunt expusi la o explozie de mijloace de informare… majoritatea abundand in violenta!

Nimic nou, veti spune!

…Dar cele mai usoare victime ale violentei raman copiii!  Mintea lor nu le permite sa analizeze critic informatiile primite pentru a face distinctia dintre realitate si fictiune!

De aceea, cativa se tem de animalele (care-i pot musca), de elementele naturii (ca furtuna, tunetele, fulgerele), de personajele mitice (precum: monstri, capcauni, vrajitoare), de boli, gol, inaltime, scoala… parte dintre copii mentindu-si comportamentele fobice pana la adolescenta ori chiar si mai tarziu.  

Astfel, am decis sa scriu o proza fara violenta, care are sens, si incita imaginatia copilului!  Scufita Albastra si Moto -pisicelul nazdravan, sunt caractere puternice, in cautare de raspunsuri...  Iar povestea se termina cu bine pentru a avea un efect linistitor –in special daca este citita inainte de culcare!

Acestea fiind zise, in incheiere, doresc sa multumesc Mirunei pentru sugerarea titlului; ilustratoarei Patricia-Nicole Stanciu pentru desene, tuturor celor de la Editura Calauza v.b. care au fost implicati la realizarea cartii; firmei de la Hunedoara pentru executarea insignelor; Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu pentru gazduire; sotului, familiei, prietenilor si tuturor celor prezenti care ati dat curs invitatiei de a petrece timpul cu noi!

Lectura placuta!

2005 Daniela