Daniela

Cine a descoperit America?

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

INTER-NET: Ianuarie
 
 
Cine a descoperit America?
 
 
Liu Gang, un avocat chinez, afirma ca detine o harta veche (59.6 cm x 41.7 cm) care poate dovedi ca prima persoana care ar fi calatorit in jurul lumii ar fi fost un explorator chinez. Gang a cumparat harta in 2001, cu aproximativ US$500, de la un colectionar din Shanghai; dar si-a dat seama de importanta acesteia abia anul trecut, dupa ce a citit cartea lui Gavin Menzies “1421: The Year China Discovered America” (“1421: Anul in care China a descoperit America”).

Autorul cartii, fost ofiter al marinei britanice, sustine ca descoperirea Americii ii revine lui Zheng He, care ar fi ajuns acolo cu 70 de ani inainte de Cristofor Columb. Dupa moartea amiralului chinez si a imparatului Zhu Di -cel de-al treilea imparat la dinastiei Ming, care i-a sponsorizat flotele si calatoriile, urmatorul imparat a interzis continuarea acestor explorari ‘costisitoare’, iar pentru a curma definitiv interesul oamenilor in legatura cu acest subiect, a poruncit distrugerea jurnalelor de bord.

Referitor la harta, sase caractere chinezesti din coltul de sus, din dreapta, spun ca aceasta este o harta generala integrala a lumii. In coltul de jos din stanga e o nota care zice ca harta a  fost desenata de Mo Yi Tong (subiect al dinastiei Qing), imitand harta lumii din 1418 – aratand barbarii platand tribut imparatului Zhu Di. Copistul a marchat ceea ce a luat din original si ceea ce a adaugat el insusi in 1763. Detaliul copiei este remarcabil. Contureaza Australia, Africa, Europa si Americile - desi California este aratata ca o insula, iar Insulele Britanice nu apar de loc. Pe partea coastei de vest a Americii un comentariu spune: “Culoarea pielii acestei rase este neagra-rosiatica, si niste pene sunt infasurate in jurul capului si a soldului locuitorilor.”

Analizele spectografice care vor data harta copiata sunt trimise la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda, iar rezultatele acestora vor fi facute public in luna februarie. Daca harta este autentica, istoria va trebui rescrisa!

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul: www.1421.tv.

 

 Daniela MMVI