Daniela

Loteria scriitorilor

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

Loteria scriitorilor

 

Pe una dintre paginile de forum de pe Writers News (www.writersnews.co.uk) s-a dezbatut interesanta tema: “Cate carti sunt suficiente?”.

Scriitori britanici se intreba daca exista vreo statistica a cate copii de carte se vand in medie pe an: 200, 2.000, 20.000? Daca un scriitor primeste 10 %  drept de autor, cartea acestuia ar trebui sa se vanda destul de bine pentru a trai de pe urma incasarilor!

Referitor unor statistici, se pare ca romancierul debutant vinde in medie 500 de exemplare; dar un autor care alege o editura  la care isi plateste editarea si tiparirea cartii, primeste pana la 60% drept de autor; iar daca reuseste sa vanda aceasi cantitate de exemplare precum primul – efortul sau va fi rasplatit din punct de vedere financiar.

Anual in UK se publica aproximativ 130.000 de carti noi. In medie, se vand 250 de exemplare pe carte si autorii primesc drepturile de autor in venit net (dupa impozitare). Daca o carte se pune in vanzare pe piata cu 5.99 (lire sterline), vanzatorii, precum cei de la Amazon se asteapta la o reducere de 60%, si valoarea cartii devine 3.59. Ca rezultat un autor debutant probabil va primi numai 5% din dreptul de autor, ceea ce inseamna ca pentru fiecare carte vanduta va primi doar 11p (pence) [aproximativ 50 bani noi!].

In prezent nu sunt multe edituri care sa plateasca autorului un avans, si asta datorita faptului ca ele nu sunt sigure daca isi pot recupera banii investiti inainte de a face vreun profit. In cazul in care scriitorii sunt norocosi si primesc un avans acesta ar fi in jur de 500-1.000.

Din punctul de vedere al genului literar editurile prefera fictiunea care se vinde mai bine decat volumele de non-fictiune, dar… este mult mai greu de a publica fictiune datorita competitiei acerbe.

In concluzie, in UK, publicarea unei carti nu este o afacere financiara rentabila pentru un debutant, dar –totusi- daca scriitorul are norocul sa vanda o multime de exemplare de carte, atunci si dreptul de autor ii va creste.

Daniela MMVI