Daniela

Anotimpul taliei

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

ANOTIMPUL TALIEI
 
 
Noi studii arata ca de-a lungul anului corpul isi schimba forma datorita grasimii ce-si muta locul ‘in functie de anotimp’.
Articolul ce urmeaza sa fie publicat in revista “Psychoneuroendocrinology” sugereaza ca variatia nivelului de testosteron duce la aceste schimbari. Hormonii, asociati cu forta musculara si agresivitatea, fluctueeza de-a lungul anotimpurilor arat la femei cat si la barbati, cele mai clare semne aparand in regiunea taliei si a soldului. Cand nivelul testosteronului este ridicat grasimea femeilor se muta spre talie, in timp ce –alte studii confirma- contrariul acesteia care se produce in cazul barbatilor: atunci cand nivelul testosteronului e scazut (primavara) grasimea barbatilor este retinuta in regiunea abdominala.
Oamenii de stiinta au examinat fluctuatiile testosteronului in saliva de la 220 de femei si 127 de barbati, masurandu-le talia si soldurile –persoanelor de gen feminin- de-a lungul anotimpurilor. Sari van Anders, student doctorant in comportament neuroendocrinologic, la Universitatea Simon Fraser din Canada, spune: “Am descoperit ca atat testosteronul femeilor cat si cel al barbatilor e la nivel mai ridicat toamna”.  Femeile, de  asemenea, prezinta nivel inalt de testosteron si vara; studiul sugerand ca ‘sexul slab’ are forme ‘carnoase’ pe timpul primaverii si iernii. Van Anders spune ca acestea fluctuatii ar putea sa fie derivatii de schimbare in functie de anotimp a testosteronului; pe motive de sanatate, mecanisme imunobiologice, fertilitate si comportament.
Cu toate ca cercetari de amploare -facute in trecut, au demonstrat faptul ca femeile la care exista un procent de 70% intre talie si solduri sunt mai apte sa faca copii si sunt mai sanatoase, se pare ca barbatii le percep ca fiind mai putin atractive… toamna. Dar aceasta conceptie poate sa nu aibe nici o influenta asupra modului cum femeile isi pot ridica moralul…
Dr Henrik Ehrsson de la Institutul de Neurologie al Colegiului Universitar din Londra spune ca ne putem pacali – dandu-ne impresia ca talia ne este mai subtire – daca purtam un dispozitiv mic, care vibreaza, la incheietura mainii. Acesta i-a ajutat pe cercetatorii englezi sa stabileasca locul in care creierul prelucreaza perceptiile referitoare la marimea si forma corpului: in lobul parietal stang al creierului, amplasat in partea de sus din spatele capului.
Aceasta descoperire, ar putea ca pe viitor sa explice cauzele care implica perceptiile false referitoare la imaginea corpului, de exemplu in anorexia nervoasa (85% mai putin din greutatea ideala raporata la varsta si inaltime) persoanele se vad prea grase – cand de fapt ele sunt numai piele si oase.
 
Vezi:
http://www.psychoneuroendocrinology.com/
http://www.sfu.ca/~saria/research.html
http://www.ion.ucl.ac.uk/research/imaging/news.htm

Daniela MMVI