Daniela

Un computer organic

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

CREIERUL UMAN, UN COMPUTER ORGANIC

 
Dr. Robert O. Becker, chirurgul ortopedic american de doua ori nominat pentru Premiul Nobel, a reusit -printre altele, sa regenereze tesuturi ale unui membru amputat la un sobolan. De asemenea in cazul salamandrei regenerarea a fost spectaculoasa: aceasta nu numai ca e capabila sa-si regenereze membrele ci si o parte a inimii, creierului, coloana vertebrale, ochii, etc.

Terry Wallis, 42 de ani – in prezent, a fost victima unui accident rutier in 1984 (Massachussets, USA), si a petrecut 19 ani in coma. Dupa multe semne promitatoare de comunicare, cererile familiei sale pentru re-evaluarea starii vegetative au fost refuzate. In ciuda acestora, in 2003, Wallis si-a recuperat constiinta printr-o vindecare “miraculoasa”, reusind sa-si miste incetul cu incetul partea stanga a corpului si sa vorbeasca (evoluand de la cuvantul “mama”, la fraze si vorbire fluenta). In prezent medicii americani, in studiul publicat in Journal of Clinical Investigation, au ajuns la concluzia ca in creierul pacientului s-au restabilit unele conexiuni care permit manifestarea functiilor motorie si de vorbire. Astfel, pe toata durata comei, celulele neafectate au refacut conexiunile dintre ele.

 Un alt caz extrordinar, este acela al unui barbat de 25 de ani, paralizat la cele patru membre, care foloseste un creier-senzor (BrainGate) care il ajuta in a muta cursorul unui calculator, sa deschida email-uri si sa aibe control asupra unui brat robotic, simplu, prin puterea gandului. Cortexul motor initeaza impulsuri care calatoresc prin creier si - de obicei, trimit semnale pe sina spinarii, iar ulterior membrelor pentru controlul miscarii. In cazul acestui caz, impulsurile sunt trimise aparatului extern care ajuta la executarea comenzilor, chiar dupa multi ani de la lezarea coloana vertebrala. Astfel, oamenii de stiinta i-au implatat barbatului un chip minuscul, cu 100 de electrozi, in aria creierului responsabila cu miscarea.
 
Activitatea celulelor a fost inregistrata si trimisa unui calculator care a tradus comenzile, dand posibilitatea pacientului de a misca si a controla aparatul extern.

 Stiinta si imaginatia se iau la intrecere, mai avid ca oricand. Pe langa “creierii artificiali” lucrand in uzine, pilotand avioane etc., nu ne va fi de mirare cand vom auzi ca si persoanele paralizate, dar cu posibilitatea folosirii “creierului uman”, vor fi participanti activi in dinamica societatii contemporane. A noastre, a lor? Ramane de vazut!
 
Daniela