Daniela

Amprente sinestetice

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

Amprente sinestetice
 
 
 
De mica as fi vrut sa fi invatat sa cant la pian… Ce ‘cool’ [kul] ar fi daca as mi-as putea traduce creatia literara in sonete muzicale! Sunt sigura ca se poate (daca as suferi de sinestezie - experienta psihica involuntara ce consta in faptul de a stimula anumite organe de simt si de a produce senzatii specifice altor analizatori: sunet-culoare, forma-culoare, forma-gust etc.)!

Unii sinestezici vad culoarea albastra atunci cand aud nota do tot asa cum la fel oricine poate spune despre o anumita melodie ca este “tare”, ori despre o branza cum ca are un miros “ascutit”...  Unii oameni au o senzatie de culoare atunci cand aud sau cand vad forma unui numar sau a unei litere, altii simt un anumit gust atunci cand ating lucruri… Una dintre explicatiile oferite de psihologi e ca cei care au experiente sinestezice experimenteaza anumite amintiri intr-o maniera neobisnuit de puternica. De exemplu, cuiva i s-ar putea parea ca vede culoarea rosie atunci cand da peste litera A (chiar daca e colorata cu negru!) sau cand aude cuvantul ‘Ana’, pentru ca e posibil ca atunci cand a invatat literele A era oarecum asociata cu rosu (ex.: ‘Ana are mere [rosii]’)... Explicatia pare a fi sustinuta si de faptul ca sinestezicii isi dau seama ca litera A nu este realmente rosie, dar pe langa senzatiile obisnuite au si o senzatie de rosu…

Unele boli mintale precum schizofrenia paranoica au si ele cauze similare de supraabundenta a neurotransmitatorilor produsi in mod natural de organism iar oamenii se stiinta par a fi in favoarea explicatiei ca sinestezia are o cauza chimica: fie ca anumiti neurotransmitatori naturali se “scurg” dintr-o zona in alta a creierului, fie datorita absentei unor inhibitori. Astfel se explica cum cineva poate avea o senzatie de rosu chiar daca in acelasi timp are si o senzatie de negru – culoarea reala a producand o senzatie de culoare, iar sinestezicul nu e pus in nici o dificultate de gestionare a acestor doua senzatii, aparent contradictorii.

  Persoanele creative (artistii) sunt predispuse la sinestezie, fapt demonstrat de abilitatea de a face metafore si analogii intre domenii aparent fara nici o legatura. Femeile sinestezice predomina in comparatie cu barbatii (1989, Cytowic; 1993,Cohen), iar majoritatea dintre ei sunt stangaci, isi amintesc in multe detaliu conversatiile, instructiunile verbale si dialogurile din filme. Localizarea spatiala a obiectelor este rememorata cu usurinta, si poate ca de aceea au si tendinta de a pastra ordinea si curatenia- pentru a cultiva simetria si balansul. Foarte rar experienta senzoriala este atat de puternica incat sa se interfereaze cu gandirea rationala. Unii sinestezici au sentimente de deja vu, visuri premonitoare, clarviziuni sau simt prezenta unor entitati straine.
 
 
 

Daniela MMVI