Daniela

Daca dragoste nu e... ce ne ramine?

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

Daca dragoste nu e… ce ne ramine?
 
 
 
Iubirea imbraca o diversitate de trairi afective si prin urmare poate fi: platonica, familiala, religioasa, romantica, etc.

Partea buna e ca atunci cand ne indragostim organismul produce hormoni precum: testosteron/estrogen –pentru frumusete, dopomina –stimuleaza libidoul, norepinefrina -memoria (selectiva), serotonina –fericirea, oxitocina –afectiuninea iar vasopresinul –ne ajuta sa fim monogami. Pe de alta parte, dopamina – anihileaza stresul si ne face sa ne aruncam in situatii primejdioase in ciuda consecintelor, norepinephrina -ne anihileza capacitatea de a ne mai gandi la orice altceva decit persoana iubita, serotonina –‘scazuta’ ne da ‘rau de inima albastra’ si ne face sa (o/il) sunam de prea multe ori, sau sa sam tarcoale blocului (ei/lui), oxytocina –ne da un sentiment exagerat de atasare fata de partener, iar vasopresina –ne poate face extrem de gelosi!

Psihologul american Chuck Spezzano e de parere ca toate relatiile trec prin aceleasi 4 etape, care au propriile probleme, provocari, capcane si solutii; iar cand ajungem in ultima etapa putem sa reincepem procesul de a ne re-indragosti.

Luna de miere este prima etapa. In aceasta perioada de curtare (care poate dura chiar mai mult de doi ani), sintem mai putin constienti de defectele partenerului.

Cand euforia dispare si ne dam seama ca fiecare este unic (asta insemnand ca ne deosebim unii de ceilalti, si prin umare diferentele dau nastere conflictelor!) trecem la etapa a doua, la lupta pentru putere - la dorinta de a demonstra ca dreptatea e (intotdeauna) de partea noastra... refuzand sa analizam insa ceea ne ne dorim (acelasi sentiment de apreciere, de incurajare si iubire din partea partenerului).

Cea de-a treia etapa este: zona moarta – care ne poate duce la despartire… daca partenerii se plictisesc, iar rutina stinge focul dragostei. In loc sa ne trezim ca alesul/aleasa inimii si-a gasit pofta de viata langa o alta persoana, va trebui noi insine sa devenim mai atenti si mai pozitivi la vederea acestuia/acesteia, reamintindu-ne pasii facuti in prima etapa.

Daca… trecem peste zona moarta, ei bine, ajungem sa ‘facem echipa’! Avem o istorie comuna si ne putem bucura atit de momentele petrecute impreuna cit si de cele dedicate propriilor interese. Bucurati-va de aceast duplicat (triplicat etc.) al lunii de miere, iar data viitoare cand va veti certa sau nu veti faceti eforturi pentru a-l surprinde pe celalalt, veti sti ca e vorba doar de o etapa prin care treceti…
 

Daniela MMVI