Daniela

Mosu'

Home
Carti
(C)opyright Sign
Invata engleza
Dictionar japonez-roman de termeni poetici
Diverse
Legaturi
Contact

Mosu’
 
 
Sfantul national al Rusiei si al Greciei e totodata si sfantul brutarilor, camatarilor, cersetorilor, comerciantilor, copiilor saraci, criminalilor, drumetilor, hotilor, judecatorilor, marinarilor, scolarilor si al virginelor!
 
Probabil cea mai cunoscuta poveste este aceea in care le-a ajutat pe cele trei surori, ce aveau petitori dar nici una zestre, si din cauza acestui lucru nu aveau cum sa se marite. Nicolae (cca.280 - cca.345), imbracat in roba-i rosie de episcop, a aruncat in casa acestora un saculet cu aur, cand fata cea mai mare era gata de maritis. Cind si cea de-a mijlocie a primit in mod misterios un saculet cu aur, tatal se hotari sa afle cine e cel care era generos cu fetele lui… si astfel, cand veni rindul celei mici, l-a vazut pe episcop urcindu-se pe acoperis (de data aceasta) lasind pe cel de-al treilea sac prin cos -acesta aterizind intr-o soseta care era pusa la uscat…

In secolul X, cind tarul Vladimir a vizitat Constantinopolul, impresionat de povestile frumoase despre episcopul Nicolae, a decis sa-l proclame sfant al Rusiei. Aniversarea mortii lui Nicolae este atat de aproape de Craciun incat in multe tari pe glob cele doua sarbatori s-au impletit (doar in: Austria, Belgia, Croatia, Elvetia, Franta (in unele parti), Italia, Germania, Lichtenstein, Luxemburg, Portugalia, Olanda, Republica Ceha, Romania, Slovachia, Ungaria si USA (Milwaukee, WI) - cele doua sarbatori au ramas separate).

In secolul al XI-lea ramasitele sale au fost depuse Óntr-o biserica din orasul italian Bari, iar aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi a cadourilor.

In timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a incercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfintului Nicolae a fost abolita in unele tari europene.

Prin 1773 "St.A.Claus" a fost mentionat in presa americana.

In 1809, Washington Irving a scris despre Sinterklaas in "O istorie a New York-ului". Scriitorul l-a descris pe acesta ca un omulet rotunjor, intr-un costum tipic danez, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care iesea pe un cal in seara de Sfintul Nicolae. In 1823, pastorul american Clement Clarke Moore are publicat in Sentinel (New York), un poem in care il prezenta pe Sfantul Nicolae ca un personaj dolofan si zimbitor ce imparte cadouri din sania sa trasa de reni. Din 1860, timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator si caricaturist al cotidianului Harper's Illustrated Weekly ilustreaza prin sute de desene toate aspectele legendei lui Mos Craciun si da mitului principalele sale caracteristici: precum ‘faptul’ ca la Polul Nord, acasa la Mos Craciun, exista un atelier unde sunt facute jucarii, iar Mosu’ are o lista pentru copiii cuminti si una cu cei rai.

In 1927, adresa lui ‘Santa’ a fost divulgat de Markus Rautio, care era gazda popularei emisiuni "Ora Copiilor", la un post public de radio finlandez - declarind ca Mos Craciun locuieste in Muntii Korvatunturi din Laponia. Mosu' primeste o noua alura printr-o campanie publicitara din 1931, initiata de compania Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a dat lui Mosului o burtă durdulie, un aer jovial, costumul sau rosu si o atitudine toleranta.

In timp, la mitul lui Mos Craciun s-au adaugat alte amanunte: cum ca vorbeste fluent peste 2700 de limbi, iar casa acestuia s-a mutat de la Polul Nord (unde nu exista reni) in Laponia, Finlanda (unde sunt o multime). Pe de alta parte, in Italia, intr-o emisiune televizata pentru copii, s-a demonstrat, pe baza datelor fizice de viteza si calcul al timpului necesar pentru impartirea darurilor - inexistenta lui "Babbo Natale" (Mos Craciun), ceea ce a provocat dezamăgirea copiilor si indignarea parintilor.

Craciunul sau Nasterea Domnului este o sarbatoare crestina celebrată pe 25 decembrie (dupa calendarul gregorian) sau pe 7 ianuarie (dupa calendarul iulian)… Pentru (majoritatea) copiiilor (insa) Mos Craciun vine din nordul indepartat pentru a aduce daruri celor care au fost cuminti (adica… in principiu… tuturor :o)
 
 

© Daniela MMVI